dra Zofia Boni
adiunktka, Zakład Antropologii Społecznej
Pokój: 2.33
Telefon: 61 829 13 87
E-mail: zofia.boni@amu.edu.pl
Dyżury:
Wtorek, 13:00-14:00 (po uprzednim umówieniu się mailowo)
2024
Sophie Elixhauser, Zofia Boni, Nataša Gregorič Bon, Urša Kanjir, Alexandra Meyer, Frank Muttenzer, Mareike Pampus, Zdenka Sokolíčková, „Interdisciplinary, but how? Anthropological Perspectives from Collaborative Research on Climate and Environmental Change”, Environmental Science & Policy, Volume 151, https://doi.org/10.1016/j.envsci.2023.103586.
2023
Feeding Anxieties. The Politics of Children’s Food in Poland. Oxford, New York: Berghahn Books.
Boni, Zofia, Bieńkowska, Zosia, Chwałczyk, Franciszek, Jancewicz, Barbara, Marginean, Iulia & Paloma Yáñez Serrano „What is a heat(wave)? An interdisciplinary perspective”. Climatic Change 176, 129. https://doi.org/10.1007/s10584-023-03592-3
Boni, Zofia i Marta Rakoczy (red.) Cywilizowanie dzieci? Społeczno-kulturowe badania dzieciństwa w perspektywie teorii Norberta Eliasa. Warszawa: Oficyna Naukowa.
„Jak będzie szczupła, to będzie miała łatwiej w życiu’. Uwikłanie procesów cywilizacji, medykalizacji i estetyzacji w kontekście dziecięcej otyłości” [w:] Cywilizowanie dzieci? Społeczno-kulturowe badania dzieciństwa w perspektywie teorii Norberta Eliasa. Red. Zofia Boni i Marta Rakoczy. Warszawa: Oficyna Naukowa. 270-292.
2022
Boni, Z. (2022) Slim choices: young people’s experiences of individual responsibility for childhood obesity”. Critical Public Health 32:3: 322-332.
„The ‘Sweet Bun Law’ and the Politics of School Food in Poland” [w:] School Food, Equity and Social Justice. Critical perspectives. red. Dorte Ruge, Irene Torres, Darren Powell. Londyn: Routledge. 64 – 77.
2021
What’s good to eat? Moral economy of children’s food in Poland’s capital, „Food and Foodways”, vol. 29, nr 2, s.135-156. DOI:10.1080/07409710.2021.1901381
2019
(with Petra Matijevic) “Introduction: Losing Appetite for the EU? Tensions around Food in Central and Eastern Europe”. Editorial for the Special Issue ed. by Zofia Boni and Petra Matijevic. Appetite 140: 305 – 308.
2019
“The sociology of food is not about eating, it is about doing a lot of very hard thinking: An interview with Professor Anne Murcott”. Current Sociology, online first.
2018
Negocjowanie ‘zdrowego jedzenia’ w warszawskich rodzinach [w:] Dzieci i zdrowie. Wstęp do childhood studies. Red. Magdalena Radkowska-Walkowicz i Maria Reimann. Warszawa: Oficyna Naukowa.
„’My mom feeds me, but really, I eat whatever I want’: Relational Approach to Feeding and Eating” [w:] Feeding Children Inside and Outside the Home: Critical Perspectives. Ed. Vicki Harman, Benedetta Cappellini, Charlotte Fairclough. London: Routledge. 119 – 133.
2017
It’s Safe: Food as a Way of Expression for Children in Warsaw, „Children’s Geographies„, DOI: 10.1080/14733285.2017.1319045.
2016
Reflections on Food in Food Research. „Anthropologies. Issue on Food”. Opublikowane online na naukowym blogu Savage Minds.
2015
Negotiating Children’s Food Culture in Post-socialist Poland, „Anthropology of Food. Special Issue on Children’s Food Heritage”.
2014
Contested Interactions: School Shops, Children and Food in Warsaw, „International Journal of Sociology of Agriculture and Food” 21 (3): 309 – 325.
2012
Czekając na męża z obiadem, „Op.Cit„. 43: 100 – 103.
Refleksje o przestrzeni kuchni [w:] Antropologia praktyk kulinarnych. Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego. 240 – 250.
Doświadczanie zmian klimatycznych. Transdyscyplinarne badanie przegrzewania miast (www.emclic.com)
- Grantodawca: Narodowe Centrum Nauki w ramach Mechanizmu Finansowego EOG (konkurs IdeaLab)
- Okres realizacji: 2020 – 2023
- Funkcja: kierownik
Jedzenie drożdżówki jako problem społeczny – Etnograficzne badanie dziecięcej otyłości w Polsce
- Grantodawca: Narodowe Centrum Nauki (Fuga)
- Okres realizacji: 2016 – 2019
- Funkcja: kierownik i wykonawca
Społeczne i kulturowe aspekty karmienia dzieci w Warszawie: dyskursy, praktyki, negocjacje
- Grantodawca: Narodowe Centrum Nauki (Preludium)
- Okres realizacji: 2013 – 2015
- Funkcja: kierownik i wykonawca
Growing Resilience: Food self-provisioning and exchange in Poland
- Grantodawca: Open Space University
- Okres realizacji: 2011
- Funkcja: wykonawca
Przynależność do stowarzyszeń naukowych
European Association of Social Anthropologists (EASA)
Association for the Study of Food and Society (ASFS)
Pełnione funkcje
International Fellow, Unit for Biocultural Variation and Obesity, University of Oxford
Post-doctoral Research Associate, SOAS Food Studies Centre, University of London
Członkini Grupy Badawczej Antropologii Medycznej UAM
Członkini Interdyscyplinarnego Zespołu Badań nad Dzieciństwem UW
Założycielka i koordynatorka sieci badaczy i badaczek jedzenia w EASA (EASA Anthropology Food Network https://www.easaonline.org/networks/food/)