dra Zofia Boni

adiunktka, Zakład Antropologii Społecznej

Pokój: 2.35
Telefon: 61 829 13 87
E-mail: zofia.boni@amu.edu.pl

Dyżury:

Wtorek, 13:00-14:00 (po uprzednim umówieniu się mailowo)


 

Jestem członkinią Interdyscyplinarnego Zespołu Badań nad Dzieciństwem przy UW, oraz współpracuję z Unit for Biocultural Variation and Obesity na Uniwersytecie Oxfordzkim. Zajmuję się antropologią jedzenia, antropologią dzieciństwa oraz antropologią medyczną. W swoich badaniach przyglądam się różnego rodzaju relacjom zapośredniczonym w jedzeniu, normatywnym koncepcjom zdrowia i ciała, oraz nierównościom z nimi związanym. Interesuje mnie ekonomia moralna i polityczna wokół jedzenia i zdrowia w kontekście dzieci. Badam społeczne aspekty dziecięcej otyłości, przede wszystkim próbując zrozumieć doświadczenia grubych dzieci w kontekście szerszych dyskusji i polityk zdominowanych przez biomedyczne perspektywy. Wraz z nowym projektem badawczym, poświęconym doświadczaniu zmian klimatycznych, rozpoczynam przygodę z antropologią kryzysu klimatycznego i badaniami interdyscyplinarnymi w tym obszarze.

2024

Sophie Elixhauser, Zofia Boni, Nataša Gregorič Bon, Urša Kanjir, Alexandra Meyer, Frank Muttenzer, Mareike Pampus, Zdenka Sokolíčková, „Interdisciplinary, but how? Anthropological Perspectives from Collaborative Research on Climate and Environmental Change”, Environmental Science & Policy, Volume 151, https://doi.org/10.1016/j.envsci.2023.103586.

2023

Feeding Anxieties. The Politics of Children’s Food in Poland. Oxford, New York: Berghahn Books.

Boni, Zofia, Bieńkowska, Zosia, Chwałczyk, Franciszek, Jancewicz, Barbara, Marginean, Iulia  & Paloma Yáñez Serrano „What is a heat(wave)? An interdisciplinary perspective”. Climatic Change 176, 129. https://doi.org/10.1007/s10584-023-03592-3

Boni, Zofia i Marta Rakoczy (red.) Cywilizowanie dzieci? Społeczno-kulturowe badania dzieciństwa w perspektywie teorii Norberta Eliasa. Warszawa: Oficyna Naukowa.

„Jak będzie szczupła, to będzie miała łatwiej w życiu’. Uwikłanie procesów cywilizacji, medykalizacji i estetyzacji w kontekście dziecięcej otyłości” [w:] Cywilizowanie dzieci? Społeczno-kulturowe badania dzieciństwa w perspektywie teorii Norberta Eliasa. Red. Zofia Boni i Marta Rakoczy. Warszawa: Oficyna Naukowa. 270-292.

2022

„The ‘Sweet Bun Law’ and the Politics of School Food in Poland” [w:] School Food, Equity and Social Justice. Critical perspectives. red. Dorte Ruge, Irene Torres, Darren Powell. Londyn: Routledge. 64 – 77.

2021

What’s good to eat? Moral economy of children’s food in Poland’s capital, „Food and Foodways”, vol. 29, nr 2, s.135-156. DOI:10.1080/07409710.2021.1901381

2020

Slim choices: young people’s experiences of individual responsibility for childhood obesity, “Critical Public Health”, ISBN: 0958-1596, DOI: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09581596.2020.1851655.

2019

(with Petra Matijevic) “Introduction: Losing Appetite for the EU? Tensions around Food in Central and Eastern Europe”. Editorial for the Special Issue ed. by Zofia Boni and Petra Matijevic. Appetite 140: 305 – 308.

2019

“The sociology of food is not about eating, it is about doing a lot of very hard thinking: An interview with Professor Anne Murcott”. Current Sociology, online first.

2018

Negocjowanie ‘zdrowego jedzenia’ w warszawskich rodzinach [w:] Dzieci i zdrowie. Wstęp do childhood studies. Red. Magdalena Radkowska-Walkowicz i Maria Reimann. Warszawa: Oficyna Naukowa.

„’My mom feeds me, but really, I eat whatever I want’: Relational Approach to Feeding and Eating” [w:] Feeding Children Inside and Outside the Home: Critical Perspectives. Ed. Vicki Harman, Benedetta Cappellini, Charlotte Fairclough. London: Routledge. 119 – 133.

2017

It’s Safe: Food as a Way of Expression for Children in Warsaw, „Children’s Geographies, DOI: 10.1080/14733285.2017.1319045.

2016

Reflections on Food in Food Research. „Anthropologies. Issue on Food”. Opublikowane online na naukowym blogu Savage Minds.

2015

Negotiating Children’s Food Culture in Post-socialist Poland, „Anthropology of Food. Special Issue on Children’s Food Heritage”.

2014

Contested Interactions: School Shops, Children and Food in Warsaw,International Journal of Sociology of Agriculture and Food” 21 (3): 309 – 325.

2012

Czekając na męża z obiadem, „Op.Cit. 43: 100 – 103.

Refleksje o przestrzeni kuchni [w:] Antropologia praktyk kulinarnych. Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego. 240 – 250.

Doświadczanie zmian klimatycznych. Transdyscyplinarne badanie przegrzewania miast (www.emclic.com)

  • Grantodawca: Narodowe Centrum Nauki w ramach Mechanizmu Finansowego EOG (konkurs IdeaLab)
  • Okres realizacji: 2020 – 2023
  • Funkcja: kierownik

Jedzenie drożdżówki jako problem społeczny – Etnograficzne badanie dziecięcej otyłości w Polsce

  • Grantodawca: Narodowe Centrum Nauki (Fuga)
  • Okres realizacji: 2016 – 2019
  • Funkcja: kierownik i wykonawca

Społeczne i kulturowe aspekty karmienia dzieci w Warszawie: dyskursy, praktyki, negocjacje

  • Grantodawca: Narodowe Centrum Nauki (Preludium)
  • Okres realizacji: 2013 – 2015
  • Funkcja: kierownik i wykonawca

Growing Resilience: Food self-provisioning and exchange in Poland

  • Grantodawca: Open Space University
  • Okres realizacji: 2011
  • Funkcja: wykonawca

Przynależność do stowarzyszeń naukowych

European Association of Social Anthropologists (EASA)

Association for the Study of Food and Society (ASFS)

Polskie Towarzystwo Ludoznawcze (PTL)

Pełnione funkcje

International Fellow, Unit for Biocultural Variation and Obesity, University of Oxford

Post-doctoral Research Associate, SOAS Food Studies Centre, University of London

Członkini Grupy Badawczej Antropologii Medycznej UAM

Członkini Interdyscyplinarnego Zespołu Badań nad Dzieciństwem UW

Założycielka i koordynatorka sieci badaczy i badaczek jedzenia w EASA (EASA Anthropology Food Network https://www.easaonline.org/networks/food/)

Recenzentka artykułów naukowych, m.in. dla czasopism Graduate Journal of Food Studies (Harvard University), Culture and Society: An International Journal of Multidisciplinary Research, Gastronomica: The Journal of Critical Food Studies.

Linki

https://amu.academia.edu/ZofiaBoni