zofia boni

dr Zofia Boni

adiunkt, Zakład Studiów Europejskich i Krytyki Kulturowej

Pokój: 2.35
Telefon: 61 829 13 87
E-mail: zofia.boni@amu.edu.pl

Dyżury:

po uprzednim umówieniu się mailowo


 

Zajmuję się przede wszystkim antropologią jedzenia i antropologią dzieciństwa. Współpracuję z SOAS Food Studies Centre w Londynie oraz Interdyscyplinarnym Zespołem Badań nad Dzieciństwem przy UW. W 2016 r. obroniłam pracę doktorską na Wydziale Antropologii i Socjologii w SOAS, University of London. Była ona poświęcona negocjacjom wokół żywienia dzieci w Warszawie. Badałam różnych aktorów społecznych, w tym rodziny, szkoły podstawowe, inne instytucje państwowe, rynek spożywczy, organizacje pozarządowe oraz media. Analizowałam dyskursy i narracje dotyczące dzieci i jedzenia oraz doświadczenia i praktyki z tym związane w kontekście przemian społecznych w Polsce, związanych na przykład z dominującym dyskursem zdrowia czy nowymi oczekiwaniami wobec dzieci i rodziców. Moje zainteresowania dotyczą także m.in. metodologii badań (szczególnie pracy z dziećmi). Wraz z nowym projektem badawczym, poświęconym dziecięcej otyłości w Polsce, rozpoczynam przygodę z antropologią medyczną.

2019

(with Petra Matijevic) “Introduction: Losing Appetite for the EU? Tensions around Food in Central and Eastern Europe”. Editorial for the Special Issue ed. by Zofia Boni and Petra Matijevic. Appetite 140: 305 – 308.

2019

“The sociology of food is not about eating, it is about doing a lot of very hard thinking: An interview with Professor Anne Murcott”. Current Sociology, online first.

2018

„Negocjowanie ‘zdrowego jedzenia’ w warszawskich rodzinach” [w:] Dzieci i zdrowie. Wstęp do childhood studies. Red. Magdalena Radkowska-Walkowicz i Maria Reimann. Warszawa: Oficyna Naukowa.

„‚My mom feeds me, but really, I eat whatever I want’: Relational Approach to Feeding and Eating” [w:] Feeding Children Inside and Outside the Home: Critical Perspectives. Ed. Vicki Harman, Benedetta Cappellini, Charlotte Fairclough. London: Routledge. 119 – 133.

2017

„It’s Safe: Food as a Way of Expression for Children in Warsaw”. Children’s Geographies, DOI: 10.1080/14733285.2017.1319045.

2016

“Reflections on Food in Food Research”. Anthropologies. Issue on Food. Opublikowane online na naukowym blogu Savage Minds.

2015

“Negotiating Children’s Food Culture in Post-socialist Poland”. Anthropology of Food. Special Issue on Children’s Food Heritage.

2014

“Contested Interactions: School Shops, Children and Food in Warsaw”. International Journal of Sociology of Agriculture and Food. 21 (3): 309 – 325.

2012

“Czekając na męża z obiadem” Op.Cit. 43: 100 – 103.

“Refleksje o przestrzeni kuchni” [w:] Antropologia praktyk kulinarnych. Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego. 240 – 250.

Jedzenie drożdżówki jako problem społeczny – Etnograficzne badanie dziecięcej otyłości w Polsce

  • Grantodawca: Narodowe Centrum Nauki (Fuga)
  • Okres realizacji: 2016 – 2019
  • Funkcja: kierownik i wykonawca

Społeczne i kulturowe aspekty karmienia dzieci w Warszawie: dyskursy, praktyki, negocjacje

  • Grantodawca: Narodowe Centrum Nauki (Preludium)
  • Okres realizacji: 2013 – 2015
  • Funkcja: kierownik i wykonawca

Growing Resilience: Food self-provisioning and exchange in Poland

  • Grantodawca: Open Space University
  • Okres realizacji: 2011
  • Funkcja: wykonawca

Przynależność do stowarzyszeń naukowych

European Association of Social Anthropologists (EASA)

Association for the Study of Food and Society (ASFS)

Polskie Towarzystwo Ludoznawcze (PTL)

Pełnione funkcje

International Fellow, Unit for Biocultural Variation and Obesity, University of Oxford

Post-doctoral Research Associate, SOAS Food Studies Centre, University of London

Członkini Grupy Badawczej Antropologii Medycznej UAM

Członkini Interdyscyplinarnego Zespołu Badań nad Dzieciństwem UW

Założycielka i koordynatorka sieci badaczy i badaczek jedzenia w EASA (EASA Anthropology Food Network https://www.easaonline.org/networks/food/)

Recenzentka artykułów naukowych, m.in. dla czasopism Graduate Journal of Food Studies (Harvard University), Culture and Society: An International Journal of Multidisciplinary Research, Gastronomica: The Journal of Critical Food Studies.

Linki

https://amu.academia.edu/ZofiaBoni