adiunkt

zofia boni

 
 
 
 
 
 
 
Pokój: 2.35
Dyżur: (semestr letni 2016/2017)
 
po uprzednim umówieniu się mailowo
 
tel: +48 61 829 13 87
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
 
urlop: 

 


Ogłoszenia dla studentów:
 

 
 
Zainteresowania badawcze

Zajmuję się przede wszystkim antropologią jedzenia i antropologią dzieciństwa. Współpracuję z SOAS Food Studies Centre w Londynie oraz Interdyscyplinarnym Zespołem Badań nad Dzieciństwem przy UW. Moja praca doktorska była poświęcona negocjacjom wokół żywienia dzieci w Warszawie. Badałam różnych aktorów społecznych, w tym rodziny, szkoły podstawowe, inne instytucje państwowe, rynek spożywczy, organizacje pozarządowe oraz media. Analizowałam dyskursy i narracje dotyczące dzieci i jedzenia oraz doświadczenia i praktyki z tym związane w kontekście przemian społecznych w Polsce, związanych na przykład z dominującym dyskursem zdrowia czy nowymi oczekiwaniami wobec i rolami dzieci i rodziców. Moje zainteresowania dotyczą także m.in. metodologii badań (szczególnie pracy z dziećmi). Wraz z nowym projektem badawczym, poświęconym dziecięcej otyłości w Polsce, rozpocznę przygodę z antropologią medyczną.

 


Udział w grantach i projektach badawczych

 

Tytuł: “Jedzenie drożdżówki jako problem społeczny – Etnograficzne badanie dziecięcej otyłości w Polsce”
Grantodawca: Narodowe Centrum Nauki (Fuga)
Okres realizacji: 2016 – 2019
Funkcja: kierownik i wykonawca

 

Tytuł: “Społeczne i kulturowe aspekty karmienia dzieci w Warszawie: dyskursy, praktyki, negocjacje”
Grantodawca: Narodowe Centrum Nauki (Preludium)
Okres realizacji: 2013 – 2015
Funkcja: kierownik i wykonawca

 

Tytuł: “Growing Resilience: Food self-provisioning and exchange in Poland”
Grantodawca: Open Space University
Okres realizacji: 2011
Funkcja: wykonawca

 

Najważniejsze publikacje
 
2016 “Reflections on Food in Food Research”. Anthropologies. Issue on Food. Opublikowane online na naukowym blogu Savage Minds. Dostępne: http://savageminds.org/2016/08/07/anthropologies-22-reflections-food-research/.

2015 “Negotiating Children’s Food Culture in Post-socialist Poland”. Anthropology of Food. Special Issue on Children's Food Heritage. Dostępne: https://aof.revues.org/7782.
 
2014 “Contested Interactions: School Shops, Children and Food in Warsaw”. International Journal of Sociology of Agriculture and Food. 21 (3): 309 – 325. Dostępne: http://www.ijsaf.org/archive/21/3/boni.pdf.
 
2012 “Czekając na męża z obiadem” Op.Cit. 43: 100 – 103.
 
2012 “Refleksje o przestrzeni kuchni” [w:] Antropologia praktyk kulinarnych. Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego. 240 – 250.
 
Praca doktorska

Tytuł: „Children and Food in Warsaw: Negotiating Feeding and Eating”
Rok obrony: 2016
Instytucja: Department of Anthropology and Sociology, School of Oriental and African Studies, University of London
Promotor: prof. Harry West
Komisja egzaminacyjna: prof. Frances Pine, prof. Samantha Punch
 

Wykłady/Prezentacje (wybrane)


 

Lipiec 2016

“They Should Learn How to Eat in a Normal Way”: Struggles over Food Habits of the Future Generation in Poland, konferencja “Anthropological legacies and human futures” organizowana przez European Association of Social Anthropologists (EASA), Mediolan, Włochy

 

Kwiecień 2016

“Children's Food” in Warsaw, konferencjaChild and Teen Consumption “Cultural Contexts, Relations and Practices”, Aalborg, Dania

 

Marzec 2016

Feeding Children in Post-socialist Poland: An Ethnographic Account of Parental Anxiety, Sympozjum “Feeding Children Inside and Outside the Home: Critical Perspectives”, Londyn, Wielka Brytania

 

Marzec 2015

Drawing Food: (Mis)Representing Children's Food Practices, konferencja “Food History and Food Studies” organizowana przezEuropean Institute for the History and Cultures ofFood (IEHCA),Tours, Francja

 

Styczeń 2015

Pink and White Marshmallows and Apples Straight from the Tree: The Morality of Children's Food in Warsaw, SOAS Food Forum, Londyn, Wielka Brytania

 

Luty 2014

The Social Life of School Shops in Warsaw, konferencja “Food, Children and Youth: What’s Eating” organizowana przez Institute of Social Science, University of Lisbon, Portugalia

 

Inne


Członkostwo w Association for the Study of Food and Society (ASFS) i European Association of Social Anthropologists (EASA)


Recenzje artykułów dla czasopism Graduate Journal of Food Studies (Harvard University), Popular Anthropology Magazine, Food Culture and Society: An International Journal of Multidisciplinary Research.


Więcej: https://amu.academia.edu/ZofiaBoni 

rekrutacjaDlaczego warto studiowac etnologie prawabanneretnowiki logoPlanSeminariow Wydzial Historyczny maly